Vad påverkar min kreditvärdighet?

Kreditvärdigheten påverkas av ett flertal olika faktorer och det är inte alltid lätt att veta exakt vad det är som skapar ditt slutgiltiga så kallade ”score”. Score är den siffra eller procentenhet som används för att beskriva din eventuella riskbenägenhet eller tillförlitlighet i ekonomiska sammanhang, till exempel när du ansöker om ett nytt lån.

Många tror att det endast är antalet förfrågningar hos UC eller andra kreditupplysningsföretag som påverkar värdigheten, men detta är egentligen bara en liten del.

Nedan listas några av de vanligaste faktorerna:

  • Skulder
  • Betalningsanmärkningar
  • Inkomst och hur stabil den är
  • Antalet obetalda räkningar samt om en person ofta är sen med
  • inbetalningar
  • Antalet sökta och beviljade konsumtionslån
  • Antalet aktiva kreditkort samt utnyttjandegraden av dessa
  • Kredithistorik
  • Om en person ofta anmäler adressändring
  • Antalet kreditupplysningar och UC-förfrågningar

Närmare förklaring av faktorerna

En persons kreditvärdighet är en färskvara som förändras från dag till dag. Att exempelvis regelbundet vara sen med räkningar, så att fakturorna ger upphov till påminnelser, går till inkasso eller i värsta fall till Kronofogdemyndigheten, skapar en dålig score i sig. Ett kreditkort som är aktivt men inte används kommunicerar till förfrågaren att personen är oseriös, men även ett kreditkort som används mycket regelbundet och i väldigt hög utnyttjandegrad ger dålig kreditvärdighet.

Här bör man ta en titt på alla sina nuvarande kreditkort och avsluta dem som aldrig används. Om en privatperson ansöker om ett lån hos en seriös bank kan de i UC-förfrågan komma att titta efter hur ofta personen adressändrat den senaste tiden. Någon som ofta flyttar, ger känslan av instabilitet, vilket även kan färga av sig på ekonomin.

Tips för bättre kreditvärdighet

Tidigare har redan nämnts ett antal faktorer som kan vara bra att titta på vid kontroll av sin kreditvärdighet. Det första man bör göra är dock att ta kontroll över situationen genom att beställa en upplysningskopia om sig själv. Detta kan göras gratis via UC en gång om året, och man får då tillgång till all den information som banker och företag ser när de beställer en upplysning om dig. Om det visar sig att din kreditvärdighet är dålig, bör du genast se över din ekonomiska situation.

Minska dina skulder genom att antingen öka dina inkomster och göra större avbetalningar, samla gamla lån och krediter eller uppsöka en lån- och skuldrådgivare i din kommun. Ta för vana att alltid betala dina räkningar i tid, undvik att ansöka om onödiga lån och krediter samt tänk efter en extra gång innan du gör något som kräver att en ny UC-förfrågan görs på dig.

Undersidor

© 2020 - Smslånutankreditprövning